Inleiding

De storymap www.tinyurl.com/GISmigranten laat reisverhalen zien van Afrikaanse migranten die op weg zijn naar een beter leven in Europa.

Mensen met een Nederlands paspoort kunnen vele landen bereizen zonder al te veel problemen. Maar voor mensen uit Afrika zorgen strenge visa-regels en harde grenzen voor veel beperkingen om Europa te bereiken. Tegelijkertijd draagt een mix van factoren bij aan een wijdverspreide wens om naar Europa te gaan. Denk bijvoorbeeld aan politieke instabiliteit of economische achteruitgang in het thuisland, maar ook aan contacten met mensen in Europa. De vijf verhalen van Yahya, July, Mariama, Dawda and Joseph geven inzicht in de motivaties van migranten en de dynamische en vaak risicovolle reizen die zij nemen.

De bijbehorende lesmaterialen sluiten aan bij de interactieve kaarten. De lesmaterialen zijn geschikt voor gebruik in een HAVO en VWO 2/3 klas.

 

Leerdoelen

De onderstaande lesmaterialen sluiten aan bij de interactieve kaarten met de verhalen van Afrikaanse migranten. De lesopdrachten hebben de volgende leerdoelen:

  • De leerling kan uitleggen hoe migratie van Afrika naar Europa verloopt en welke motieven ten grondslag liggen aan de migratie
  • De leerling kan een genuanceerd beeld schetsen over migratievraagstukken, waarbij hij/zij stereotype beelden en mythes over migratie kritisch kan beschouwen.

De lesmaterialen bevatten geen complete lesplannen, maar een aantal werkvormen waaruit docenten kunnen kiezen om het onderwerp te behandelen op een manier die voor hun het meest geschikt is.

 

Niveau

De lesmaterialen zijn geschikt voor gebruik in een HAVO en VWO 2/3 klas.

 

Tijdsduur

De tijdsduur is afhankelijk van de gekozen werkvorm