Het dagelijks leven in Rio de Janeiro

Drie wijken in de stad

Deze les via StoryMap is bedoeld voor toepassing in de bovenbouw HAVO en VWO, en sluit aan bij de eindtermen van het examenprogramma aardrijkskunde.

Welkom bij de StoryMap over stedelijk Rio de Janeiro! In deze applicatie gaan we aan de slag met jouw beeld van Rio de Janeiro. Komt dit denk je overeen met de werkelijkheid?

In de StoryMap bekijken we drie wijken in de stad en maak je kennis met een paar bewoners: Maria, Guilherme en Manuella.

Mental map en stereotype
Vaak heb je al een beeld bij een plek, zelfs voordat je er bent geweest. Dit wordt ook wel een mental map genoemd. Je mental map kan gevormd zijn door je perceptie denk bijvoorbeeld aan (sociale) media, reisprogramma’s, familie, vrienden, school of je eigen ervaringen.
Een mental map kan zonder dat je het weet een stereotype bevatten. Dit is een simpel en overdreven beeld dat vaak is gebaseerd op vooroordelen en komt niet (geheel) overeen met de werkelijkheid.

Door het maken van deze StoryMap ga je je perceptie aanscherpen met geografische kennis en dus wordt je mentap map uitgebreider.

Leerlingen kunnen de opdrachten grotendeels zelfstandig doornemen. Dit kost ongeveer 2 klokuren. Dit kan tijdens de les of als huiswerkopdracht. De applicatie StoryMap werkt goed op een desktop of laptop, maar op een tablet werken interactieve figuren niet.

U kunt een docentenhandleiding opvragen bij Tim Favier (t.t.favier@uu.nl).

Klik hier om te starten.