Dit is de (aller-)eerste nieuwsbrief van EduGIS. Voor ons is het een grote stap vooruit om je op deze manier op de hoogte te mogen houden. We wensen je een goed 2025 met veel leerzame kaarten en nieuwsgierige leerlingen!
Team EduGIS
We bestaan 20 jaar!
Al 20 jaar is EduGIS aanwezig in de klaslokalen. Sinds de lancering op de KNAG Onderwijsdag in 2004 bieden we een online kaartviewer waarmee kaartlagen van uiteenlopende thema’s ‘gewoon’ via de website bekeken kunnen worden.
Al snel volgden de eerste lessen om leerlingen naast digitale kaartvaardigheden ook te voorzien van vakkennis. We hebben de afgelopen jaren de website ingericht, lesmateriaal uitgebreid en kaartlagen geüpdatet. Het gebruik van Geo-ICT staat inmiddels in de nieuwe eindtermen van het centraal examen. Hierdoor komt een openbare, laagdrempelige én gratis GIS-platform weer helemaal onder de aandacht van docenten. EduGIS is veelzijdig: gebruik de kaarten in je centrale uitleg, deel een lesmodule uit als praktische opdracht of laat leerlingen in hun eigen leefomgeving werken aan geografische thema’s.
Terugblik 2024
Hoogwaterbescherming
Het afgelopen jaar begon met het publiceren van de atlas Hoogwaterbescherming, waar je inzicht krijgt in dijkringgebieden, overstromingskansen en geplande versterking van kunstwerken (gemalen, sluizen etc.) en dijkvakken.
Welvaart
In september zijn de kaarten over welvaart in de atlas van Nederland geüpdatet. Zijn er kaarten die je heel graag in een nieuwe versie ziet? Laat het ons weten.
IPCC
Tijdens de KNAG-dag hebben we de lessenserie “IPCC en klimaatverandering in jouw omgeving” gelanceerd. Het zijn drie lessen die actuele problematiek rondom klimaatverandering behandelen. Eén les richt zich op het afsmelten van Groenland en de impact die dat heeft op Nederland. In de les over energietransitie zoeken leerlingen geschikte locaties voor wind- en zonneparken. In de derde les gaan leerlingen aan de slag met overstromingsrisico’s en gaan ze écht de wijk in om hun leefomgeving te onderzoeken.
Goed om te weten: met deze lessen kun je gemakkelijk differentiëren. Zo is de les over de Groenlandse IJskap op meerdere niveaus beschikbaar en heeft de les over wateroverlast een aanpasbare eindopdracht.
Colombia
Ook konden wij tijdens de KNAG-onderwijsdag de les over Koffie uit Colombia publiceren die gaat over EU-wetgeving, landbezit en ontbossing in Colombia. De les volgt uit een waardevolle samenwerking met Kadaster International dat veldwerk verrichtte en de situatie in Colombia goed kent.
Caribisch gebied
De atlas over het Caribisch gebied is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw havo of vwo in Caribisch Nederland. Bij de atlas is een opdracht geschreven die gaat over de regio “Het Caribisch gebied”. Vragen die worden beantwoord zijn: Wat zijn zijn grenzen? Waardoor worden deze bepaald en waar liggen ze? Er zijn kaartlagen over tektoniek, maar ook over economie, demografie, natuur. De historische kaarten zijn zeker de moeite waard om even te bekijken!
Wikiwijs
We hebben in 2024 niet alleen gewerkt aan de inhoud, maar ook aan de gebruiksvriendelijkheid van onze lessen. Je zult merken dat nieuwe (en bestaande geüpdatete) lessen nu worden weergeven in een splitscreen. Links op het scherm zie je de kaarten en rechts zie je de opdrachten. De inhoud wordt ontwikkeld in Wikiwijs; een openbaar toegankelijk platform voor lesmateriaal.
Wat brengt 2025?
Toegang voor docenten
Top! Je hebt je recent geregistreerd via de website en bent hiermee lid geworden van EduGIS. Als lid krijg je toegang tot antwoordmodellen en handleidingen zonder eerst een mailtje te hoeven te sturen. En geen zorgen, leerlingen hebben uiteraard geen toegang tot deze antwoordmodellen en handleidingen, omdat wij alleen accounts toekennen aan docenten. De functionaliteit van deze registratie zullen wij binnenkort updaten, zodat je steeds meer kan met je account en EduGIS nóg makkelijker wordt om te gebruiken.
Bestaande lessen
Het up-to-date houden van eerder gemaakt lesmateriaal is een belangrijke én een uitdagende klus als het aanbod groeit. Over de jaren heen zijn er verschillende methoden gebruikt zoals pdf-documenten, html-pagina’s en Storymaps. Om het gebruik van lessen makkelijker te maken zijn we op dit moment bezig om zoveel mogelijk lessen te updaten en te voorzien van dezelfde layout en toegankelijkheid via Wikiwijs. Op deze manier wordt de opbouw uniform en overzichtelijk. Welke les zou jij het liefst geüpdatet zien worden? Laat het ons weten!
Projecten
Hieronder staat een selectie van projecten waar we komend jaar aan werken:
- De website wordt aangepast zodat alle geüpdatete lessen voorzien zijn van antwoordmodellen en handleidingen.
- We gaan aan de slag met een enthousiaste groep gebruikers die graag hun eigen lesmateriaal ontwikkelen en delen met EduGIS.
- In 2025 komt er een gloednieuwe lessenserie beschikbaar voor onder- en bovenbouw over een thema wat we nog niet eerder hebben behandeld in EduGIS. We willen nog niet veel verklappen, maar ze beloven heel… ‘explosief’ te worden!
- We hebben op de KNAG Onderwijsdag gemerkt dat er vraag is naar lezingen, workshops en/of lesbegeleiding op locatie. Daarom zijn we bezig met het ontwikkelen van een overzicht van ons aanbod, inclusief een reserveringspagina.
- Op 14 februari geeft EduGIS een workshop op de docentendag van de Wageningen pre-university. Kom je ook?
En uiteraard houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de volgende nieuwsbrief. Kan je niet zo lang wachten? Volg ons dan op Facebook, Instagram of LinkedIn!