Water in beweging

Architecten presenteren ontwerpen voor rivierengebied

Een verplaatsbare bebouwing zou volgens architecten een oplossing kunnen zijn voor de Ooijpolder als noodoverloopgebied.

Als de Ooijpolder bij Nijmegen toch een noodoverloopgebied voor hoogwater zou moeten worden, zou de bebouwing in delen verplaatsbaar moeten zijn. Dat is een plan van architect Ab Hans, dat vanaf vrijdag te zien is in de expositie Dankzij de Dijken in het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN).

Drie architecten verzonnen in opdracht van het ACN hoe Nederland om zou moeten gaan met de steeds hoger wordende waterstanden in de grote rivieren. Bekend is dat de dijken niet veel verder verhoogd kunnen worden. De overheid is druk bezig andere manieren te vinden om overtollig rivierwater weg te leiden zonder grote overstromingen. De architecten hebben zowel voor woningen als voor gebieden plannen gemaakt.

Het ontwerp van Ab Hans gaat uit van verplaatsbare, houten skeletten die bebouwing dragen. De skeletten zijn dermate duurzaam dat ze minstens 1250 jaar weer, wind en water kunnen doorstaan. Hans heeft zowel een boerderij als een rij dijkwoningen op skeletten ontworpen.

Machiel Spaan bouwde een zogenoemde dijkhuizentafel. Op de tafel zijn twaalf verschillende, nieuwe soorten dijkwoningen te zien, die elk in een eigen landschap langs de rivieren passen. Bovendien maakte Spaan een Dijkhuizenkaart, waarop alle details van het dijkengebied in de regio Nijmegen staan. De kaart met wandel- en fietsroutes is te koop in het ACN.
De expositie is op vrijdag, zaterdag en zondag open en duurt tot en met 5 maart.

Publicatiedatum: dinsdag 24 januari 2006
Bron: ANP
Auteur: Eduard Padberg

 

terug