Water in beweging

Noodoverloop bestaat alleen op papier

fragment

   

Datum:

donderdag 15 april 2004 

Bron:

de Volkskrant

Door Marc van Dinther


ARNHEM - Noodoverloopgebieden: komen ze er nu wel of niet? Het kabinet hakte twee jaar geleden de knoop door, maar inmiddels is een Kamermeerderheid tegen.

Als je de spotjes van Rijkswaterstaat met weerman Peter Timofeeff moet geloven zijn ze er al: gebieden die in geval van nood onder water kunnen worden gezet om overtollig water op te vangen. Maar de waarheid is dat nood overloopgebieden alleen nog op de tekentafel bestaan. En het is nog maar de vraag of ze er in het echt ooit komen.
In de Tweede Kamer, die er vandaag over praat, is een meerderheid tegen. Ook de provincie Gelderland verzet zich tegen de plannen van staatssecretaris Schultz. 'Noodoverloopgebieden zijn niet structureel, niet veilig en ze werken niet', zegt gedeputeerde Keereweer ferm.

Twee jaar geleden adviseerde een commissie onder leiding van VVD'er Luteijn om drie nood overloopgebieden aan te wijzen: het Rijnstrangenbied en de Oijpolder voor de Rijn, en de Beersche Overlaat voor de Maas. Bij extreem hoog water zouden deze gebieden onder water moeten worden gezet om een hoogwatergolf op te vangen. Daarmee zouden overstromingen in andere, dichter bewoonde, gebieden voorkomen kunnen worden.

Het kabinet nam eind vorig jaar de aanbevelingen over, met dien verstande dat de definitieve aanwijzing van noodoverloopgebieden is opgeschoven naar 2006. In de tussentijd worden de genoemde gebieden wel alvast gereserveerd om te voorkomen dat er wordt gebouwd.

'Daarmee gooi je het gebied op slot', zegt woordvoerder Sanders van het Hoogwaterplatform dat zich tegen de plannen verzet. 'Een bedrijf dat zich hier wil vestigen denkt nu wel twee keer na.'

De bewoners krijgen steun van de provincie Gelderland, die onlangs een nieuw argument kreeg aangereikt. Uit een gezamenlijke studie met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen blijkt dat Rijkswaterstaat de hoeveelheid water die via de Rijn Nederland binnenstroomt te hoog schat.

Op dit moment wordt gewerkt aan het plan Ruimte voor de Rivier, dat de Rijn geschikt maakt 16 duizend kuub water per seconde af te voeren in 2015. Door de klimaatsverandering wordt in de toekomst echter meer water verwacht. Op termijn houdt het kabinet rekening met 18 duizend kuub per seconde, zodat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Noodoverloopgebieden zijn daar één van, vindt ook 'waterprins' Willem-Alexander die ze onlangs 'onontkoombaar' noemde. 'De prins loopt voor de muziek uit', zegt Keereweer. Uit de nieuwe studie is gebleken dat er maximaal 17 duizend kuub bij Lobith ons land kan binnenkomen. Komt het water hoger, dan lopen in Duitsland de dijken al over.

...

Noot redactie: in het kaartje ligt de plaats Wamel op de verkeerde plek. Wamel ligt ten zuiden van Tiel aan de Waal en ligt derhalve niet in een beoogd noodoverloopgebied. (correctie verscheen op 20 april in De Volkskrant)

terug