1/7
volgende
lijn
   

OP ZEE

werkblad (pdf)


 
hydrografie
 

INLEIDING

Nederland ligt zo laag ten opzichte van gemiddeld zeeniveau, dat grote delen onder water zouden lopen als we de natuur aan zijn lot zouden overlaten. Met z’n allen vragen wij als bewoners van dit land aan de overheid dat onze kust zorgvuldig bewaakt en verdedigd wordt. Organisaties die deze taak uitvoeren zijn o.a. de Kustwacht en Rijkswaterstaat.

Aan en in de buurt van de kust vinden allerlei werkzaamheden plaats die te maken hebben met kustverdediging. En verder zijn er tal van economische activiteiten op zee. Een paar voorbeelden zijn landaanwinning (2de Maasvlakte), energieopwekking (windmolenparken) en opsporing en ontginning van natuurlijke hulpbronnen (zand, grind, olie en gas). Ook moet je denken aan de visserij en de veilige navigatie.

De zee vormt de verbindende factor. Het water staat nooit stil. Je hoeft maar langs het strand te lopen om te zien hoe het beweegt. Kabbelende golfjes bij weinig wind of machtige brekers als het hard waait. Of die andere beweging, die bepaalt hoe breed het strand is op het moment van je wandeling, het getij. Al die bewegingen zijn natuurlijk ook van belang voor de kustverdediging en de genoemde economische activiteiten.

 

We gaan er ervan uit dat je al ervaring hebt met het programma EduGIS . Als je niet meer precies weet hoe het werkt, kun je de Basiscursus: kennismaking EduGIS doen.

Om je geheugen (zo nodig) op te frissen staan de belangrijkste dingen hieronder nog even op een rijtje.

navigatiebalkHOE WERKT EDUGIS?

Zoomen en verschuiven gaat net zoals in Google Maps. Je kunt de pijltjes gebruiken voor verschuiven en de + en - voor zoomen (zie plaatje hiernaast) . Maar je kunt ook inzoomen door dubbel te klikken op de kaart.

Je kunt de kaart verschuiven door te 'slepen': klik in de kaart en sleep (linker muisknop vasthouden) de kaart in de gewenste richting.

En als je een wieltje (scroll wheel) op je muis hebt: daarmee kun je ook zoomen!

Boven de kaart staat een balk waar je een plaatsnaam of adres kunt invullen. Vul bijvoorbeeld in: Den Helder en klik op Zoek.

Klik de Overzichtskaart weg als je die niet nodig hebt. Je krijgt dit kaartje weer terug door rechtsonder in de kaart op dit symbool te klikken:

Klap Lagenselectie even weg als je meer ruimte voor de kaart wilt hebben. Klik op het dubbele pijtje.

Je krijgt het venster weer terug door op het dubbele pijtje naar rechts te klikken.

Met de legenda kun je hetzelfde doen (wegklappen en weer terughalen).

Ga door naar pagina 2... (pijltje naar rechts)

   
volgende