Deze module is ontworpen in de vorige EduGIS omgeving. Wenst u van deze module een vernieuwde versie? Stuur een bericht!

Stad en land – alles blijft anders (vmbo-versie)

CBS-gegevens vertellen een verhaal over veranderingen in de stedelijke en landelijke omgeving.

EduGIS heeft in opdracht van het CBS vier lessenseries gemaakt, waar deze module er een van is. De module maakt vooral gebruik van gegevens van het CBS en kaarten van EduGIS. Hierdoor wordt een verband gelegd tussen de kaart als visuele weergave van gegevens en de bron waar deze gegevens van afkomstig zijn. De module is in augustus 2013 geactualiseerd en vernieuwd.

Inhoud
edugisvmbooWe noemen een stad een stad omdat het anders is dan wat er omheen ligt, namelijk “het platteland” (ook wel “de landelijke omgeving” genoemd).
Het onderscheid tussen stad en platteland bestaat al heel lang. De Griekse filosoof Plato (ca. 400 v. Chr.) sprak al over de “vurige samenleving van de stad” en de “simpele samenleving van het boerendorp”. Sinds die tijd is er natuurlijk veel veranderd. Boerendorpen zijn uitgegroeid tot steden en steden zijn verder gegroeid, soms zo sterk dat er geen platteland meer over is.

In deze module onderzoeken we de grootste stad van Nederland (Amsterdam) en een landelijk gebied daar niet ver vandaan (de Beemster).
Daarbij kijken we naar het heden (nu), het verleden (toen) en de toekomst (straks).