Tornado's in de VS

0     1     2     3     4     5     6     7     8    

Opdracht 1
Tornado's

Wat is een tornado?

Een tornado is een krachtige roterende luchtkolom. Vaak is de roterende luchtkolom zichtbaar als een soort tunnel van elke tientallen tot honderden meters breed. Aan de bovenkant is de tornado in contact met een krachtige onweerstorm. Aan de onderkant kan de tornado in contact komen met het aardoppervlak, waar het veel schade kunnen veroorzaken.
Foto van een tornado met een duidelijke tunnel van de onderkant van de onweerswolk naar de grond. Bron: NSSL tornado photo databaseHoe ontstaat een tornado?

Het voorkomen van tornado’s hangt samen met het ontstaan van onweersstormen. Soms ontstaan uit een onweerstorm meerdere tornado’s.

Volgens de meest gehoorde theorie ontstaan tornado’s op plaatsen waar warme lucht uit de Mexicaanse Golf botst met koude lucht uit Candada en droge lucht uit de Rocky Mountains. Als gevolg van de temperatuurverschillen en verschillen in vochtigheid ontstaan kilometers hoge onweerswolken. In deze situatie kan aan de onderkant van een onweerswolk een tornado ontstaan.

In de tornado is de atmosferische druk zeer laag. Op het noordelijk halfrond draait de wind in de tornado meestal tegen de klok in.

Vragen

1.1 Denk je dat tornado's te voorspellen zijn?

Volgende

terug naar overzicht lesmodules

Help